Család

Gondolunk-e úgy rá, mint egy rendszerre? Rendszerre, akiknek a tagjai kölcsönösen hatnak egymásra? Amiben minden személyes érzés és cselekvés egyben a rendszer, a kapcsolatok részévé és mozgatójává is válik.

Család.

Gondolunk-e úgy rá, mint kapcsolatok szövedékére? Gondolunk-e úgy rá, hogy ezt a rendszert sok-sok élő történek alkotja?

Rendszerszemlélet

A család egy élő rendszer. Folyamatosan változik,  van életciklusa. Minden szakaszának vannak kihívásai  és meg nem kerülhető feladatai.

Ez a rendszer külső és belső változásoknak is ki van téve. Reagálnia kell ezekre a változásokra. Reagálnia, mert a rendszer kibillen de, egyensúlyra törekszik.

Mik lehetnek ezek a változások? Költözés, munkahelyváltás, veszteségek, gyermekszületés, gyermekek kirepülése, kamaszkor, betegség, sérülés, személyes elakadások-hogy néhányat említsek a feladatokból. Ezek közül némelyek szükségszerűen következnek be, némelyek váratlanul, hirtelen. Néhány változásra fel lehet készülni, mert kiszámíthatók, azonban van olyan, ami váratlan, kiszámíthatatlan.

Zavar a rendszerben

A változásokra,  a külső-belső kihívásokra a családi rendszer reagál.  Néha jól, mert kellően rugalmas és egyben stabil. Vagy már van megoldási stratégiája.

Néha ez a reagálás nem megfelelő. Zavar történik a rendszerben, a család, vagy a párkapcsolat működésében.  És ez természetesen kihat a rendszer tagjaira. (Rád, a párodra, gyermekedre) És az is előfordul, hogy a zavar állandósul, a rendszerben valaki(k) elkezdik jelezni, hogy baj van. Tünettel, problémával. És legtöbbször a gyerek az, aki jelzi ezt a családi rendszerben levő problémát.

Mivel? Például magatartásproblémával, szorongással, betegséggel. De lehet kommunikációs probléma, egymásnak feszülés a család tagjai között. Megakadás. Probléma az intimitással, szexualitással.

Pár- és családterápia célja, hogy ezeket a problémákat felderítse, és segítse az egyensúly helyreállítását a családban. Célja, hogy továbblendítsen az életszakaszok feladatain, megrekedésein, erőforrásokat mozgósítson, hogy a család,  a párkapcsolat a kihívásoknak megfelelhessen. Fókuszában a  kommunikáció áll, az igényeket segíti kimondani és összehangolni. Új szempontok, új nézőpontok megfogalmazására is sor kerül. 

Az “én”- és kapcsolatai; az “én” és a “mi” összehangolása, harmonizálása a családban, párkapcsolatban: talán röviden így fogalmaznám meg, hogy mi is történik egy pár-és családterápiás folyamatban.

Ez a terápiás forma aktív, dinamikus. Sok feladattal, eszközzel, dolgozom. Ez segít abban, hogy átfogobb képet kaphassunk a kapcsolatról, a belső viszonyokról. Ez segít abban, hogy nem csak szavakat használjuk a megértéshez és a továbblépéshez, hanem képeket, szimbólumokat is.

Kiknek ajánlott?

Pároknak, akik úgy érzik, hogy van mit tenni magukért, egymásért hogy erős, stabil kapcsolatban élhessenek.

Családoknak, hogy úgy működjenek, hogy a család minden tagja számára egy jó, biztos háttér legyen.

A terápiás folyamatban a család, vagy a pár vesz rész és én.

Az ülések száma 6-15 között mozog általában. Ettől természetesen esetenként el lehet térni.

80 perc, általában 2 hetente.

Díja: 22.000 Ft/alkalom.

vaskorgreta@gmail.com | 36-30-4009476