Történetek szövik át az életünket. Történetekben gondolkozunk, történeteket mondunk magunkról, történetekkel emlékezünk, és történeteket hallgatunk.  

A mese történet a párkeresésről, házasságról, gyerekvárásról. Történet a szülőkről való leválásról, a családi örökölt terhek megdolgozásáról, a saját út megtalálásáról, bátorságról, újrakezdésről, elindulásról. Történet életről, halálról. A mesék azonban nagyon  különleges történetek: telis-teli vannak szimbólummal, jelekkel, sűrített képekkel, amik egyszerre szólnak az okos, megértésre vágyó értelmünkhöz, és a képek nyelvén értő lelkünkhöz is. érzéseket és érzetek mozdítanak, és megoldási utakat mutatnak meg, mindezt a mese nyelvén és eszközrendszerével.

Az adott élethelyzetre, elakadásra megoldási utat mutató mesét, meséket meg kell találni.  Ez a segítő feladata, vagyis jelen esetben az enyém. A folyamat beszélgetéssel kezdődik, hogy megismerjem azt, aki, felkeresett,  megértsem az elakadás lényegét, mintázat-  ami lehet több alkalom is, de mát itt is dolgozunk képekkel, a segítő beszélgetés elemivel. A mese, vagy a mesék feldolgozása a saját módszeremmel történik. Mesei helyszínekkel, az ott meglévő feladatokkal kapcsolódunk, segítőket hívunk a meséből. Segítségül hívjuk a test bölcsességét, szavak nélküli tudását is-a képek erejét és terét.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik mélyíteni szeretnék az önismeretüket; azoknak, akik problémájukra keresik a válaszokat, megoldásokat; azoknak, akik szeretik a meséket, mert minden mese mélyebb, és több, mint aminek elsőre látszik…

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy varázsos mesei világban a maguk történetére ráismerni, megtalálni, és elindulni benne és továbblépni az útjukon…

Milyen formában zajlik a meseterápia?

Lehet csoportosan dolgozni a mesével és lehet egyéni úton is.

Meseterápiás csoport:

Sokféle csoportot tartok.  Különböző témák köré szervezem őket, lehetnek rövidebbek, vagy egy-két naposak. Tartok több alkalmas zárt csoportokat és alkalmi mesefolyamatokat.

Milyen témák lehetnek? Volt mesecsoportom az  anyaságról, arról, hogyan válunk anyává, milyen útravalót hozunk otthonról, azzal mit kezdhetünk. Dolgoztunk az anya , apa korlátozó/árnyékos arcával, a mostohasággal és a tápláló, útnak indítóval is. Dolfoztunk a Családfánk erejével és feladataival. Volt mesecsoportom a boldogságról, a szabadságról, az újjászületésről. Minden egyes témához egy-egy mesét választok, viszek. Táncoltunk már mesékkel, terveztünk évet, és ünnepeltük az ünnepeket, kerestük a táltoserőnket.

A választott mesék mutatják az utat, ezen az úton megyünk. Gondolkodunk, tapasztalunk, beszélgetünk, érzünk és érzékelünk. Játszunk. Észrevétlenül egyre beljebb lépünk önmagunkban, mindezt azoknak a képeknek a segítségével, amiket a mese segítségével hívunk meg magunkban. Mesecsoportban egyszerre megtapasztalhatjuk a csoport és a mese támogató erejét, támaszát.

Rendszeresen tartok előadást mesei témákról, dolgozunk a mesék felfejtésével, és módszertani csoportokban is lehet tanulni, elmélyedni a mesék hatalmas birodalmában.

És mesélek, ahová hívnak, oda megyek, viszem a mesék csodálatos világát.

Hírleveleimben és a Facebook oldalon megtalálhatók az aktuális csoportok.

KÖNYVAJÁNLÓ:

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna, Vaskor Gréta: Kinek a sorsa? Transzgenerációs örökség a mesékben és a terápiában: Hiány, átok, árulás
Kulcslyuk kiadó, 2023
https://nyitottakademia.hu/webshop/konyv/valogatott-irasok_kinek-a-sorsa-6054

Egy találkozás 50 perc.

Díja: 15.000 Ft/alkalom

vaskorgreta@gmail.com | 36-30-4009476