Történetekben éljük az életünket. Történetekben gondolkozunk, történeteket mondunk magunkról. Történeteket hallgatunk. 

A mese is egy történet. Történet párkeresésről,  házasságról gyerekvárásról. Történet a szülőkről való leválásról, a családi örökölt terhek megdolgozásáról, a saját út megtalálásáról, bátorságról, újrakezdésről, elindulásról. Történet életről, halálról. A mesék azonban nagyon  különleges történetek: sokan elmondták és sokan meghallgatták őket. Így csiszolódtak, így finomodtak az évszázadok, évezredek során. Mindaz, ami felesleges volt, lekopott róluk. Végül nem maradt más, csak ami igazán fontos, ami igazán lényeges. 

A mesék nekünk szólnak. A mesék rólunk szólnak. Kérdéseinkről, elakadásainkról, félelmeinkről, és a válaszokról, a megoldási útról: ha engedjük, akkor a mesék kézen fognak, és megmutatják, hogy ezekből az élethelyzetekből merre van a kiút. Mert a mesék tanítanak, utat mutatnak, és rendeznek.

Az adott élethelyzetre, elakadásra megoldási utat mutató mesét, meséket meg kell találni.  Ez a segítő feladata, vagyis jelen esetben az enyém. A folyamat beszélgetéssel kezdődik, hogy megértsem, megismerjem az elakadás lényegét, mintázat-  ami lehet több alkalom is, de mát itt is dolgozunk képekkel, a segítő beszélgetés elemivel. A mese, vagy a mesék feldolgozása a saját módszeremmel történik. Mesei helyszínekkel, az ott meglévő feladatokkal kapcsolódunk, segítőket hívunk a meséből. Segítségül hívjuk a test bölcsességét, szavak nélküli tudását is-a képek erejét és terét.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik mélyíteni szeretnék az önismeretüket; azoknak, akik problémájukra keresik a válaszokat, megoldásokat; azoknak, akik szeretik a meséket, mert minden mese mélyebb, több mint aminek elsőre látszik…

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy varázsos mesei világban a maguk történetére ráismerni, megtalálni, és elindulni benne és továbblépni az útjukon…

Milyen formában zajlik a meseterápia?

Lehet csoportosan dolgozni a mesével és lehet egyéni úton is.

Meseterápiás csoport:

Sokféle csoportot tartok.  Különböző témák köré szervezem őket, lehetnek rövidebbek, vagy egy-két naposak. Tartok több alkalmas zárt csoportokat és alkalmi mesefolyamatokat.

Milyen témák lehetnek? Volt mesecsoportom az  anyaságról, arról, hogyan válunk anyává, milyen útravalót hozunk otthonról, azzal mit kezdhetünk. Dolgoztunk az anya , apa korlátozó/árnyékos arcával, a mostohasággal és a tápláló, útnak indítóval is. Dolfoztunk a Családfánk erejével és feladataival. Volt mesecsoportom a boldogságról, a szabadságról, az újjászületésről. Minden egyes témához egy-egy mesét választok, viszek. Táncoltunk már mesékkel, terveztünk évet, és ünnepeltük az ünnepeket.

A választott mesék mutatják az utat, ezen az úton megyünk. Gondolkodunk, tapasztalunk, beszélgetünk. Játszunk. Észrevétlenül egyre beljebb lépünk önmagunkban, mindezt azoknak a képeknek a segítségével, amiket a mese segítségével hívunk meg magunkban. Mesecsoportban egyszerre megtapasztalhatjuk a csoport és a mese támogató erejét, támaszát.

Rendszeresen tartok előadást mesei témákról, dolgozunk a mesék felfejtésével, és módszertani csoportokban is lehet tanulni, elmélyedni a mesék hatalmas birodalmában.

És mesélek, ahová hívnak, oda megyek, viszem a mesék csodálatos világát.

Hírleveleimben és a Facebook oldalon megtalálhatók az aktuális csoportok.

Egy találkozás 50 perc.

Díja: 14.000 Ft/alkalom

vaskorgreta@gmail.com | 36-30-4009476