Történetekben éljük az életünket. Történetekben gondolkozunk, történeteket mondunk magunkról. Történeteket hallgatunk. 

A mese is egy történet. Történet párkeresésről,  házasságról gyerekvárásról. Történet bátorságról, újrakezdésről, elindulásról. Történet életről, halálról. A mesék azonban nagyon  különleges történetek: sokan elmondták és sokan meghallgatták őket. Így csiszolódtak, így finomodtak az évszázadok, évezredek során. Mindaz, ami felesleges volt, lekopott róluk. Végül nem maradt más, csak ami igazán fontos, ami igazán lényeges.   Bölcsesség és tapasztalat. Tanítás az életről. 

A mesék nekünk szólnak. A mesék rólunk szólnak. Kérdéseinkről, elakadásainkról, félelmeinkről. Ha engedjük, akkor a mesék kézen fognak, és megmutatják, hogy ezekből az élethelyzetekből merre van a kiút. Mert a mesék tanítanak, utat mutatnak, és rendeznek.

A meseterápia azon az elven alapszik, hogy minden kibillent, megrekedt, problémás élethelyzetnek van egy „mesebeli” párja. “Csak” meg kell találni ezt a mesét, és követni azt az utat, amit a mese mutat. 

Hogyan? Képek segítségével. A mesék elindítják a belső képalkotás folyamatát, szinte viszik, vezetik a mesehallgatót.

Meseterapeutaként a feladatom, hogy ezen az úton végigvezessem az útkeresőket, tudjam és értsem, milyen megoldásokat, válaszokat kínál a mese és ezeket meg is tudjam nyitni azok előtt, akik vállalkoznak rá.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik mélyíteni szeretnék az önismeretüket; azoknak, akik problémájukra keresik a válaszokat, megoldásokat; azoknak, akik szeretik a meséket, mert minden mese mélyebb, több, mint aminek elsőre látszik….

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy varázsos mesei világban a maguk történetére ráismerni, megtalálni, és elindulni benne…

Milyen formában zajlik a meseterápia?

Lehet csoportosan dolgozni a mesével és lehet egyéni úton is.

Meseterápiás csoport:

A mesecsoportok egy-egy téma köré szerveződnek.

Milyen témák lehetnek? Volt mesecsoportom az  anyaságról, arról, hogyan válunk anyává, milyen útravalót hozunk otthonról, azzal mit kezdhetünk. Dolgoztunk az anya korlátozó/árnyékos arcával, a mostohasággal és a tápláló, útnak indítóval is. Volt mesecsoportom a boldogságról, a szabadságról, az újjászületésről. Minden egyes témához egy-egy mesét választok, viszek. Táncoltunk már mesékkel, terveztünk évet, és ünnepeltük az ünnepeket.

A választott mesék mutatják az utat, ezen az úton megyünk. Gondolkodunk, tapasztalunk, beszélgetünk. Játszunk. Észrevétlenül egyre beljebb lépünk önmagunkban, mindezt azoknak a képeknek a segítségével, amiket a mese segítségével hívunk meg magunkban.

Mesecsoportban egyszerre megtapasztalhatjuk a csoport és a mese támogató erejét, támaszát.

Van mesefejtő csoportom, amiben a meséket értelmezzük, fejtjük, szimbólumait keressük.

Itt meg lehet találni az épp futó, aktuális csoportjaimat:

http://www.vaskorgreta.hu/aktualis/

Egyéni mesekalauz:

Ha valaki jobb szereti az egyéni munkát,  ha  saját magára, vagy a problémájára, elakadására egyénileg szeretne  ránézni és szeretne segítséget a mesétől, arra is lehetőség van.

Hogyan történik az egyéni mesekalauzolás?

Először megismerem a kérdés, elakadás lényegét, mintázatát. Ennek megfelelően választok egy mesét, amit  a mesekalauz-módszer segítségével feldolgozunk. Ebben a módszerben is nagy hangsúlyt helyezek a belső képek aktivizálására. Az egyéni mesekaluzolás általában nem egy alkalom, de a folyamat megállapodás kérdése.

Egy találkozás 1 óra.

Díja: 12.000 Ft/alkalom

info@vaskorgreta.hu | 36-30-4009476

A Csontvázasszony meséjét mesélem, a Mesék és Zenék sorozatban. (Nagy Tóni improvizál a mesére)