„…A múltat apáink és nagyapáink hagyták ránk örökül, a mai napot mi hagyjuk örökül gyermekeinkre….”
(Párductekintetű Fridda, arab mese)

„Az emberek soha nem az elején kezdik…ahol megszakad, ott van vége, de ahol kezdődik, az sohasem a kezdet. Mert a valóság-elébük vágva- már mindig ott van, és nekik kapcsolódniuk kell. Senki emberfia nem abszolút kezdet: mindenki azzal él együtt, amit előtalál, és ami fölött nincsen hatalma” (Marquard, Odo, Az egyetemes történelem és más mesék)

Család

Bármit teszünk, bármerre megyünk, nem tudjuk függetleníteni magunkat tőle. Mi is ennek a hatalmas élő rendszernek, hálónak a részei vagyunk és leszünk mindig is, mert kilépni belőle nem lehet. Jó és biztonságos határokat lehet építeni, de kiszakadni nem. Talán nem is gondoljuk, hogy mennyi kötést, akadályt jelent a család, mert van, hogy a harag, a hiány, a feldolgozatlan megélések adják a legerősebb kötést. De az is igaz, hogy sok-sok látható és rejtett erőforrást és támaszt is jelent a család. Ismert és ismeretlen, tudott és láthatatlan családi történetek, üzenetek formálják a sorsunkat. Mindenki azzal él együtt, amit előtalál, efölött nincs hatalmunk, de hatalmunk van kezdeni vele valamit: megismerni, ránézni, feldolgozni, hogy jó és tápláló gyökerekkel kapcsolódhassunk. Megéri „dolgozni”, hogy jól kapcsolódhassunk, hogy erőt kaphassunk a családi rendszerből.

Van, hogy akadálynak, kötöttségnek éljük meg a családunkat. Van, hogy kiszakadni szeretnénk, vagy épp felismerjük, hogy folyamatosan másképp döntünk, más utat járunk, mint ami jó lenne nekünk.  Van, hogy fádalommal, elhatárolódással gondolunk rá. Mit lehet ekkor tenni?

Az egyéni család-és rendszerállítás az egyik módszer, hogy ránézzünk, hogy a mintázatokat felismerjük, hogy másként kapcsolódjunk a családunk rendszeréhez. Néha a rendezésig is el lehet jutni, máskor egy képet kaphatunk, egy ránézést, és apró elmozdulást-ami segíthet a további belső munkák kijelölésében.

Hogyan?

Az egyéni család-és rendszerállítás: a családi rendszer néha láthatatlan, de annál erősebb erővonalait, belső törvényszerűségeit térképezi fel és rendezi. Hajszálpontosan megmutatja, hogy ebben a családi rendszerben hol vannak a kibillenések, hol akad el az energia, hol vannak blokkok, megakadások. Az egyéni állítás során rendezni lehet ezeket a megakadásokat, kibillenéseket. Az állítás során támaszkodunk a test bölcsességére: jelzéseire, az érzetekre és érzésekre. Ezek lesznek az útmutatók a folyamatban.

Miért jó az egyéni állítás?

– Mert rugalmas, nem kell megvárni, hogy egy csoport összejöjjön
– Mert nincsenek képviselők, hanem az állító közvetlenül tapasztal, saját testének a jelzései lesznek az útmutatók-igazi belső utazást lehet tenni egy biztonságos közegben
– Mert azok is tudnak így dolgozni, akik nem szeretnének, nem tudnak csoport előtt megnyílni

Hogyan zajlik egy egyéni rendszerállítás?

A felállítást egy problémafeltáró, pontosító beszélgetés előzi meg. Vagyis kérdésekkel segítem, pontosítom, hogy mit fogunk felállítani. A képviselőket bábuk helyettesítik, melyeket az állítást kérő egy táblán helyez el. Közben folyamatosan kérdezek, ezzel segítem, hogy az állítást kérő meg tudja fogalmazni az érzéseit, testi érzeteit, így leképezve a rendszer belső megéléseit, viszonyait. Az oldás célzott oldó mondatokkal és a bábuk optimális helyzetbe állításával történik, amit a testi jelzések fognak érvényesíteni.

Van, hogy további irányt, munkát javasolok, mert az állítás sokszor csak problémafeltárást és és egy kezdeti lépést. Az elmélyítéshez, stabilizáláshoz lehet egy folyamat szükséges.

Milyen problémákkal érdemes állítani?

Párkapcsolati problémák; szülő-testvér-gyermek konfliktusok; megakadások; erőtlenség, tehetetlenség; ismétlődően visszatérő, kellemetlen, megoldatlan élethelyzetek, mintázatok; sokszor egyéni, nem kapcsolati problémák is visszavezethetők rendszer megakadásokhoz.

KÖNYVAJÁNLÓ:

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna, Vaskor Gréta: Kinek a sorsa? Transzgenerációs örökség a mesékben és a terápiában: Hiány, átok, árulás
Kulcslyuk kiadó, 2023
https://nyitottakademia.hu/webshop/konyv/valogatott-irasok_kinek-a-sorsa-6054

Egy találkozás 2 óra.

Díja: 27.000 Ft/alkalom.

vaskorgreta@gmail.com | 36-30-4009476