SÁRKÁNYOK pedig léteznek…

mert királyfiak, legények, királykisasszonyok, a Kiskondás és Vas Laci,  Világszép Sárkány Rózsa, Fehérlófia, Rebeka és Mezőszárnyasi, a kovács, Kis vadrózsa, Vitéz Győző, és sokan mások mind-mind találkoztak már vele. Találkozott vele nő és férfi, öreg és fiatal.

Hol él a sárkány?

Talán az égigérő fa tetején, vagy az alsó világban, lehet a kút mélyén. De él a messzi folyón túl, él titkos kertben, aranyszérűn, vagy egy lángpalotában, vagy a víz mélyén rejtezik, mert övé a víz, a levegő és a föld és a tűz birodalma. A sárkány mindenütt élhet, fent és lent, kint és bent.

A sárkánynak hatalma van, ha akarja, elrabolja a napot, a holdat és a csillagot, birtokolja a fényt, az éltető meleget. Ha épp kedve van, királylányt visz el, fogva tartja őt, a szépséget, a kedvességet, a finomságot. Vízért cserébe emberéletet kér, pusztítja az aranyalmát termő fát.

Van neki táltos lova, lova, mely gyorsabban repül, mint a gondolat. Nála a táltos, csak észre kell venni és etetni, gondozni kell, tűzzel életet lehelni belé, s ekkor lehet esély felvenni vele, a sárkánnyal a harcot.

Van neki palotája, birodalma, gazdagsága, kincse. Ha nem tudnánk, hogy sárkány, azt hihetnénk ember, hisz templomba jár, felesége van, meg anyja. Igaz sokszor három feje van, néha hét, vagy huszonnégy, bár élt már százfejű sárkány is a világban.   

Van neki ereje, sziklából vizet facsar, ereje, amit elrejtve egy apró darázs/veréb őriz valahol.

Van neki tudása, hogy eljön a vitéz, a hős, a lány, aki ellenfele lesz. Már akkor tudja ezt, mikor az még meg sem születik. Álmot lát, jövendölést kap: jön a hős, és szembe száll vele. Szembeszáll, harcol életre-halálra, mert kell a fény, a nap, a hold és a csillagok. Kell a világban a szépség, a finomság és az öröm. Kell az arany, a víz, az élet. Jön a hős, de segítség nélkül a Sárkánnyal megküzdeni nem lehet. Néha mindentvágó kard segíti a győzelmet, néha egy erősítő ital, vagy egy csepp éltető víz. Kell néha csel, furfang, okos tanácsadó, hogy győzni lehessen, kell tudni, hol a Sárkány igazi ereje.

Sárkány: az örök ellenfél, az örök harc. Mitikus küzdelem, hogy a fény, a szépség, a lány  visszatérjen a világba, a földi életbe. Mostanában is hiány van fényből, életből, örömből: sárkányok, úgy tűnik, léteznek!

(kép: Ddraig)