Indul a történet, kezdődik a mese…és rögtön ott az elején a probléma, az egység megbomlása, a feladat, a krízis. Ott a látható, vagy láthatatlan próbatétel! Általában mindig a mese legelején, hiszen a mese pont arról az útról szól, hogyan lehet visszatalálni a középpontba, hogyan lehet továbblépni.

A megbillenés sokféle lehet, mert például az aranygolyó  a kútba gurul, elveszik, vagy egy szörny őrzi, vagy épp az orsó lesz véres, kihull a kézből, nem pörög tovább, vagy eltűnt a boldogság a világról, vajon merre repül, merre száll?  Nincs Nap, és hideg van és sötét, nincs erő és akarat…Néha a társ mondja: túl korán akartál mindent tudni rólam, túl korán égetted el rejtekadó ruhám, bőröm, én most elmegyek a világ végire!

Sokszor egy testvér, egy apa, anya nincs jelen, ott a titok, és a rendszer jelez, valami hiányzik, nélküle nem jól működik. Lehet átok, amit fel kell oldani, lehet a hiány, a szegénység az útnak indító. Lehet a hivatás megtalálása, és lehet a pártalálásé. Sárkány rabolhat gyermeket, feleséget, és lehet a féltékenység és az irigység az, ami gátolja az életet. Lehet tehetetlenség, éretlenség, vagy oda az egészség, a király egyik szeme sír, a másik meg…

Krízis van-mondja a mese. Feladat van-tanítja. Ez az élet velejárója. De azt is tanítja, hogy van megoldás, hogy van út, hogy az egyensúly visszaálljon, mutatja, hogyan, miként történjen a megoldás, milyen próbatételeken keresztül lehet egy következő szintre lépni, újra rátalálni a középpontra. (Ez a boldogan életek, míg meg nem haltak mesebefejezés egyik értelmezése…persze ez is csak addig tart, amíg egy új krízis, egy új próbatétel nem kezdődik, vagyis egy újabb mese)

Próbatételek sokfélék a mesékben. Néha egyértelműek, néha rejtve vannak:

Lehet megküzdeni egy hatalmas, nem emberi léptékű erővel, egy sárkánnyal, és legyőzni azt. Az erő, ügyesség és bátorság próbatételei ezek, néha egyedül, néha segítők támogatják ezt az utat, mert egyedül nem mindig megy, néha kell, néha jó a tanács, egy-egy varázstárgy segítsége.  A szenvedés is lehet velejárója ennek a próbatételnek.  Amit mutat, az a kitartó és elszánt célkövetés: bármi történik, megyek tovább, nem adom fel, mert látom, tudom, nincs más út, csak menni előre!  Ezen az úton persze a hős általában nincs egyedül, feladat felismerni és elfogadni a segítséget.

Lehet épp az a próbatétel, hogy várj, ne rohanj, figyelj, rendezd magad újra. Az a próbatétel, hogy válaszd szét magadban, magad körül, mi szolgálja az életet, és mi az, ami már nem, és ha mindezt tudod, csak akkor menj tovább.  

Lehet próbatétel a türelem, a befelé figyelés feladata. Nem szólni, nem szétszórni a világba a felismeréseket, hanem cselekedni, tenni, amit kell.  

Lehet próbatétel, a kiállás bátorsága, az, hogy képesek legyünk elmondani, kik is vagyunk! Lehet próbatétel az, hogy nem kérdezünk, csak elfogadjuk, amit kapunk, és lehet próbatétel, hogy okos kérdésekkel járjuk az utunkat! Lehet próbatétel nevén nevezni a dolgokat, vagy nem épp nem kimondani.

Sokféle út, sokféle próbatétel létezik. Mire a hős végigjárja az útját, erősebb, okosabb, ügyesebb lesz, mint előtte, kibontakozik benne az új tudás, új lelki tartalom. Új életszakasz kezdődhet innentől, de csak így, ha megjárta az utat.  Mert a mese azt mondja, krízis, feladat, kibillenés mindig van, mindig lesz próbatétel!  De indulj el, akár úgy, hogy megállsz, tisztogatsz, rendet raksz, akár úgy, hogy tényleg útra kelsz! Az út visz, adja a segítőket, visz a középpontba, az út próbákon át vezet!