Boldogan éltek, míg meg nem haltak. Mint a mesében..

Találkozik a férfi és a nő, vagyis  a királyfiszegénylegényharmadikfiú, aztán megviv, megharcol, kitalál, megold, felépít, megszabadít, majd elnyeri a királykisasszony kezét. Aztán minden jó, ha vége jó, és boldogan élnek, míg meg nem halnak…Mint a mesében.

Pedig ritkán van ez így, tudjuk, mert a  kézfogó után jönnek csak az igazi feladatok, kihívások és próbák. A házasságot nem lehet a „boldognan életek, míg meg nem halltak” mondatba sűríteni, mert a párkapcsolat annyira sokrétegű, sokszínű, annyi kihívása van. 

Bár az út során sok mindent megtapasztalnak egymásból és magukból a mese hősei. Mert:

A társhoz egy sárkányon keresztül vezet az út? Nosza, lesz is gyakorlat sárkányfej-vágásban…vagy egy talányos kérdésre kell megválaszolni? (például jellemzően női hősök kapják ezt a feladatot) A kapcsolat maga talányos kérdések sorozta. És jól kell tudni kérdezni meg válaszolni.

Szóra kell bírni a másikat? Meg kell nevettetni? Visszaszerezni az elraboltat? A házasság előtti próbák a házasságban is néha előjönnek ám…

Szóval az egyik tanítása a mesének, hogy ha próbák során jutunk el a másikhoz, az már jó alap egy boldog kapcsolathoz. Mert a próbák útján önmagunkhoz is közelebb jutunk, nem csak a másikhoz. Jó önismerettel, stabilan, a tengelyünkben állva  nagyobb esélyünk van arra, hogy a kapcsolatunk is működjön, vagy ha van  kibillenés, azt időben és a helyén felismerjük és kezeljük is.  Mert a próbák arra is tanítanak, hogy maguktól nem oldódnak meg a dolgok, nem lesz miénk a vágyott.

A mesék azonban nem csak így tanítanak kapcsolatokról, arról, hogy együtt élni nem könnyű, alkalmazkodni, figyelni a másikra, elérhetőnek lenni, válaszkésznek lenni nem mindig sikerül.

Ha körbenézünk a mesék birodalmában, akkor látjuk, hogy nagyon sok mese szól a kapcsolatok nehézségéről, arról, hogy vannak feladatok, hogy vannak kihívások és (sajnos) egyáltalán nem biztos a boldogan éltek formula…Több mese szól arról, hogy az egymásra találás után is van még élet, sőt, akkor kezdődik igazán…(nem a teljesség igényével hozom a példákat, sőt)

Talán halottunk a szegény halászról és a nagyravágyó feleségéről. Ez a mese egy olyan kapcsolatról szól, ahol a férfi nem tud nemet mondani, az asszony pedig telhetetlen, önző. Az egyik a parancsot kiadó, a másikuk, a férfi pedig nem kérdez, nincs véleménye, csak végrehajt, a józan ész valahol elvész a mesében, így a vége minden, csak nem boldog.  Ennek a mesének nincs hőse, senki sem a férfi, sem az asszony nem tud hőssé válni benne.

Azt a mesét ismerjük, mikor az asszony és a férfi szerepet cserél? A férfi végzi az otthoni feladatokat, az asszony pedig egy nap a férfiét a mezőn.  Kérdés: vajon ki bírkózik meg jobban a másik nem szerepével, a férfi, vagy az asszony? (Válaszokat: a nők mindent jobban tudnak; avagy hogyan lehet a káoszt létrehozni egy nap alatt jeligére kérném  küldeni 🙂 )

Sok mese szól az újra egymásra találásról. Arról, amikor a párkapcsolatban törés van, amikor egy egyik fél kilép, elmegy, elfordul, elérhetetlenné válik. (Ennek oka sokszor bizalom vesztés, lojalitás probléma, éretlenség, de lehet külső csábítás, vagy szülői átok.) Jellemzően az állatvőlegény-és menyasszony mesetípusok ezek, de  nem csak.  Itt a mese pontos útmutatást ad, milyen úton és módon juthatunk el a másikhoz, hogyan lehet újra építeni a bizalmat, az elköteleződést. Röviden: hosszú és fáradságos út vezet ilyenkor a másikhoz, de vezet út.

Néha az irígység teszi tönkre a kapcsolatot. Van mese, amiben az ördögnem teszik a pár boldogsága, és a szomszéd asszony segítségével próbálja megbontani ezt a harmóniát. Hogyan? Eszközei a csábítás, a féltékenység és a bizalmatlanság felkeltése. A legjobb kapcsolatot is meg lehet ezzel törni, különösen, ha megszűnik a párbeszéd a másikkal.  Mert van olyan változat, amiben sikerül is az ördögnek a terve. (Mint az életben)

Párkapcsolat: tele kihívással, tele feladattal. A mesék tudják ezt. És mesélnek is róla. És arról is mesélnek, hogy érdemes elindulni, érdemes küzdeni a meglévőért, mert egy jó, egy biztonságos kapcsolatban lenni boldogság.

Ha meg nem hiszed, járjál utána te magad!